”Tjock och fet av läsk”

Hej! Igår la jag upp följande inlägg på instagram: 

… Min kompis hade råkat köpa den här drycken till vårt parkhäng i lördags. Alltså, hur jäkla vidrig text?! Tänkte först att det kunde vara nån amerikansk förlaga som bara direktöversatts utan korr eller liknande. Men nej, det är helsvenskt och till och med lokalt, eller har jag missuppfattat? @reklamera är detta ok eller kan det anmälas? Vad säger @kniven_hanna som jobbar med frågor kring ätstörningar? Hur tänker/försvarar/hanterar ni på @bloomydrinks detta? Svara gärna i ett dm så kan jag publicera det på blorren för jag tänkte skriva ett inlägg kring detta under dagen. … Mest fick jag medhåll men även ett och annat ifrågasättande. Såklart, vi är olika och tänker olika. Jag tänkte bemöta dessa reaktioner här och nu, så här tänker jag:

-Vi konsumenter SKA kunna påverka, uppmärksamma och skapa opinion. Det är skitviktigt!!

-Jag har ingen stor makt att ”hänga ut” nån, om någon har fått den uppfattningen, jag är en privatperson som typ knappt ens barn känner igen längre trots att jag jobbar på Barnkanalen. Hehe. Nej, men på riktigt, jag har inte ”kändis-många” följare och är inte nån Pernilla Wahlgren eller Blondinbella direkt och tjänar just nu ca 0 kr på den här bloggen och all övrig social media.

-Nej, jag tycker inte synd om ett ”pyttelitet företag”. Jag själv är ett ännu mindre företag (Kitty Jutbring AB) och jag kan inte ostraffat gå runt och skriva eller göra ogenomtänkta saker. Nej, då har jag fått veta att jag lever, sen har jag bett om ursäkt och jag skäms fortfarande för saker jag gjort genom åren.

-Hade företaget i fråga skrivit något mildare eller mer dubbeltydigt hade det varit en annan femma, men det blir inte tydligare. ”Tjock och fet” vem säger ens så?

-Nej, det finns inget viktigare att lägga sin energi på. Jag får ofta frågan om just detta. Men det är i dom små sakerna vi verkligen kan se hur djupt rotade vissa föreställningar är. Som att det är ok att peka ut feta och befästa att vi andra inte vill bli som dom, typ så. Det är här, i det lilla formatet, vi kan börja och kanske tom här vi har lättare att påverka. För det gjorde vi faktiskt:Så jäkla gött att dom faktiskt svarade och faktiskt tog till sig! Och SKA ÄNDRA! 

Det kom in otroligt många bra kommentarer. Orkar du, så läs! En handlade om att -nej, det är faktiskt inte godtagbart längre att ett företag liksom bara ”råkar glömma att tänka till”, och jag håller med. Särskilt inte när en så här knasig, tydlig och grov formulering går igenom. 

Jag älskar att vi kan använda sociala medier just så här, att makten går tillbaks lite till konsumenten, och jag hoppas vi kan se ännu mer av det. Vi har alla ett ansvar för vår omvärld och våra medmänniskor. Jag tänker att många företag älskar respons och att speglas av konsumenter, det blir ju lättare att göra produkterna ”rätt” då. 

Många verkar ta förgivet att det är ok att säga/skriva och en absolut sanning att ”socker och fetma är dåligt” etc. ”Tjock och fet det är nåt dåligt och det vill vi ju inte vara”, så tolkar jag och många med mig det. Men att säga sånt är att sätta sig över andra och att starkt generalisera. 

Jag tycker det ska bli fantastiskt att gå och köpa en sån här dryck sen med den nya texten, fota av den, lägga ut den och peppa för att det går att förändra och påverka!

Hur tänker du?

7 reaktioner på ””Tjock och fet av läsk”

  1. Jag håller med om att deras formulering är kass, men det finns forskning som visar att läsk är det enskilda födoämne som har allra tydligast koppling till all form av livstilsrelaterad sjuklighet. Fetma leder till fruktansvärda saker som för tidig död, diabetes, infertilitet och annat och att skapa en sundare dryck makes sense. Jag anser att det är rätt att skapa möjlighet för människor att inte vara feta. Fetma har mig veterligen ingen fördelar.

    Gilla

  2. Bra rutet, Kitty! Överhuvudtaget så förstår jag inte varför allt måste säljas med skammande och tyckande. Skriv vad den innehåller och låt människor välja själva. Otroligt att sådant här släpps förbi när Oatly fick så mycket däng för sin fyndiga havredrycksreklam.

    Gilla

  3. Jag tycker den hets mot hälsotänk börjar likna rasimens koppling till nationalsång och svensk flagga. Socker Är farligti för stor dos.. Att dricka så mycket socker som finns i läsk är ren idioti och ett övergrepp mot kropp och hälsa. Hur i helsike kan det vara fel att våga uttrycka det? Att vara rädd om sin kropp och hälsa är sunt och ett gott tecken på egenansvar. Utan kunskap och insikt är det svårt. Kunskap och insikt får vi genom upplysning. Lek med tanken på att hela Sveriges befolkning bojkottar all läsk, vad förlorar vi? Inget! Vad vinner vi? Massor av hälsofördelar (och spar pengar)! Socker i för stor dos är lika farligt som alkohol. Och beroendeframkallande. Du som stödjer vit jul borde tänka några varv till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s