Duger jag utan filter?

Jag har just fattat att även ”vanliga” människor använder sk snyggfilter på sina vardagsbilder på sociala medier. Jag vägrar! Det leder bara till mer hets och ännu mer boost av ouppnåeliga ideal. Vi hat det tufft som det är.Läste idag om nån som tycker att Kylie Jenner är en bra kroppsförebild för unga. Jag vet inte var jag ska börja. Ja, om du vill att unga ska bli ännu mer skruvade, sexualiderade och yt-fixerade, och om fler ska vända sig till kirurgi, ja, då kanske det stämmer. 
Bara för att hon inte är underviktig betyder det inte att hon automatiskt blir en bra förebild. Men en skitliten midja, superstora bröst och dito rumpa så är hennes kropp faktiskt ännu mer omöjlig än den ”modell-smala” som fortf får så mkt skit.

När ska det vara ok att bara vara som vi är?  Utan tex:

 • Contouring
 • Strobing
 • Fransar
 • Bryn
 • Inplantat
 • Fakehår
 • Alltid bara klackskor
 • Waisttrainer
 • Shapewear/spanx
 • Fillers
 • Botox
 • Filter
 • Retusch
 • Porrposer

Jag är extra trött på det eftersom att jag själv ständigt kämpar med det!!

Att duga. Att räcka till. Att inte vara ful, eller för ful, typ. 

Jag själv har ju återställt bryn med semipermanent tatuering och tills igår haft lite fakehår insatt. Jag kan skylla på att jag plockade bort 1/2 brynen under så många år att dom inte kom tillbaks och att jag tappat så mkt hår sen barnen kom pga hormoner, men faktum kvarstår: utan pressen och önskan att duga hade jag antagligen aldrig gjort det. Inte sminkat mig heller. Eller haft fruktansvärt obekväma kläder och skor i flera år! 

Många säger att dom gör det för sig själva, för att JAG tycker det är snyggt, men det är så svårt att veta vad som är hönan och ägget:

Om du känner dig snyggare, mår bättre och känner mer självkänsla över att likna idealet mer, är det bara din egen smak som styrt då? Är det du och jag som bestämt vad som är snyggt? Att bli mer lik idealet, det är ju det vi kallar och ser som snyggt. Det är det vi kommer bli uppskattade för. Även om du säger att ”jag skiter i vad andra tycker och säger, jag gör detta för mig själv” så har jag svårt att tro att du skulle gå till kirurgen och be hen göra fler celluliter på dina lår, be om ”muffinmage”-inplantat, klippa dina ögonfransar eller färga ditt överläppsfjun. Vår egen smak sammanfaller förvånansvärt ofta med idealet, eller hur? Jag känner mig plötsligt så mycket bättre när jag skaffade mina ögonbryn, mitt tjocka hår och annat sånt, folk gav mig komplimanger och jag försökte motivera att det ändå handlade om kul färger, estetik och kreativitet också, men ändå. Faktum kvarstår. Jag blev lite mer lik idealet.

 Jag tror liksom att idealet har kidnappat oss så brutalt att vi inte ens KLARAR AV att tänka utanför det. Att det är nästan OMÖJLIGT att längre veta vad du gör för din skull för att du själv tycker det är snyggt. Hänger du med i mina tankar?
Och för att extra förtydliga: JAG ÄR FAST JAG MED! Tröttsamma jävla skit!

Orka!

Vad tänker du?

OBS! Jag känner att jag måste vara övertydlig ang det jag skriver om: jag menar inte att dom unga själva ska lastas för detta eller har ansvar. Dom agerar ju bara som samhället önskar, deras förebilder är ju ”perfekta” och använder vissa kläder, smink, filter etc så såklart vill dom också det. Så många, nätet, tidningar, reklam, tv etc skriker ju efter just detta och det är vuxnas och i många företags ansvar (tex när unga samarbetar eller designar för företag och bilderna till kollektionerna är starkt sexualiserade.

9 reaktioner på ”Duger jag utan filter?

 1. Ping: För min egen skull – Bloggfokus

 2. Håller med dig helt och hållet men har faktiskt lite svårt att förstå hur folk kan vara så lättlurade att de tror de inte påverkas av idealet.

  Gilla

 3. Verkligen!! Åh det är så jobbigt. En sak som slog mig nu på samma ämne är: hur kände du (eller andra här) när du var gravid kring dessa saker? Jag är själv gravid (tidigt) och känner liksom pressen (nästan mer nu än som icke-prego) under de där perfekta magarna och att fortsätta va i form/smal +allas kommentarer om magen osv vilket är så sjukt för det är ju det sista jag borde tänka på!?

  Och så kul att du fortsatt med blogg och youtube!! Heja!!

  Gilla

 4. Intressant! Jag har i femton årstid vägrat raka benen, ibland rycker håret under armarna. Jag har dock vardagsminkat mig, men det har alltid skavt. Pang så blev min äldsta dotter sju och började säga konstiga saker om håret under mina armar eftersom det varit vinter (jag är frusen) har hon inte sett det på länge. Det blev droppen. Nu vägrar jag smink och rakning och känner mig så fri. Ingen idé att stå och glo i spegeln och se vad som är ”fel”. Jag är som jag känsla har infunnit sig. Det enda jag inte övergett är att färga brynen hemma… kommer nog fortsätta med det i smyg.. så helt fri är jag inte.

  Håller också med om att uttrycka sig kreativ är en annan sak än att vardagssminka sig så det inte syns. Heja dig!

  En fråga: möter du mycket fördomar om att ge barnen vegansk mat? Vi äter vegetariskt henne och nu har äldsta valt att bli veg. Oron från omgivningen haglar. Crazy. Kram

  Gilla

  • Hej! Önskar jag vågade din väg. Det går så bra med vegankids! Sök stöd och grym kunskap bland vegan-föräldra-grupper på insta. Där finns aktiva dietister med. Och Sara Ask, barndietisten i Vi föräldrar äter vego! Har gett ut kokböcker för barn nyligen. Det kan du svara!

   Gilla

 5. SJUKT svårt och lika aktuellt ämne!
  Jag håller med dig, i så mycket. Men samtidgt, man måste få göra som man själv vill. Men som du också skriver, varför vill man? Om inte idealen, modeller, porr, och allt vad det är fanns. Hur hade man velat se ut då? Bra inlägg, men ett svårt ämne. Svårt veta vilket ben man ska stå på!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s