Galapremiär av DET!

(Hemgjord) Recension och betyg utan spoiler nederst.

Jag såg den första filmatiseringen av Steven Kings roman ”Det” i högstadiet och minns att jag var livrädd i månader. Jag kunde inte var i närheten av en gatubrunn eller en ballong. Ändå utsatte jag mig igen igår kväll ihop med lillebror Jonas.Bill Skarsgård spelade clownen, filmens fruktansvärda antagonist. Så här satt jag stora delar av filmen. Jag tog fotot på skämt, innan filmen börjat, men så här satt jag, mer än nån annan i hela salongen gissar jag. Jag är så skrattretande lättskrämd nämligen och måste skydda mina nerver. HeheJonas och jag värmde upp med lite bilder inför. Visst ser han ut som David Lind … vad heter han? Fasen, jag och nutida svensk pop.  Vänta, ska googla.
 … 

-Lindgren! Visst ser han ut som David Lindgren på en av bilderna? Här nedan är vi på den sk röda mattan. (Den lilla sladdisen Jonas och jag. Tänk att jag brukade passa honom. Matade, bytte blöja, lärde honom cykla, hängde på lekplatsen vid Näsetskolan i Västra Frölunda, Gbg. Nu är vi vuxna. Konstigt, men fint, det där!)

Jag försökte se rädd ut. Fladdra med näsborrarna och sånt. (Överlag ser vi knasiga ut. Det var rött ljus, till vårt försvar.)Hur var filmen då? Den var full av Spielberg-anda. Sent åttiotal, kläderna, gängen och konstellationerna känner vi igen från mycket annat i popkulturen. Gänget av vidriga mobbare vs nördarna i hi-school. Klassiska, effektiva filmgrepp. Och sammansättningen: den tjocka, dom stora glasögonen, supernörden, halvlånga E.T.-frillorna, afroamerikanen, den rädda etc

(Alltså, jag vet ju att boken och första filmen också innehåller konstellationen i gänget och allt det där, att det inte är nåt filmskaparna skapat) 

Fast det fanns mer under ytan än vi sett tidigare, i barnens liv. Vi har som sagt sett gängen förr (flugornas herre, boys dont cry, E.T. etc) men på åttiotalet var det plattare, nu finns fler dimensioner. 

Och jag rös när en hel scen förgylldes av en samtida, underbar The Cure-låt. Liksom, när satt jag senast i ett rum fullt med fräcka, rika kändisar (med undantag av tex jag) och lyssnade på ”min” musik? Aldrig.

Och Bill? Så jäkla bra i rollen. Lång, gänglig och med sina i grunden snälla, gulliga drag under den fantastiska masken. Han har ingen stor roll, eller det har han ju, men han är inte med i så många minuter. Men dom repliker han har, fler mot slutet, är så jäkla genomarbetade. Han är verkligen i karaktär. En riktigt sjuk en, dessutom. 

Det är inte bara en skräckis, den gränsar till komedi. Den är riktigt rolig på sina håll. Oneliners, framförallt. Den är överlag otroligt välgjord, den andas storfilm, dyr Hollywoodproduktion. Ljussättning, rök, vindpustar, rekvisita och scenografi och skådespeleri, allt är fläckfritt. Jag skulle kunna se filmen i slowmotion bara för att nörda ner mig, upptäcka och skriva ner alla småsaker, jag anar nämligen att det gömmer sig många små hintar, halvdolda små referenser till annan popkultur. (Jag tyckte tex jag såg kaninen från Donnie Darko på ett flipperspel.) Hur som helst. Superläskig, bra mask och animationer, välgjord, (casting, spelplatser, scenografi, kostym etc, allt liksom perfekt gjort) supervälspelad, bra tempo, MEN såklart för få kvinnor. En kul grej är att dom inte varit rädda att ”gå för långt”, gjort grejer som skulle kunna förstöra känslan, men dom gör det hela tiden och på ett sånt sätt att kommer undan med det. Som när American Horror Story är som bäst.

Så i sin genre får filmen fasen 4,5 av fem Kittysar. Med fler tjejer hade det blivit full potta. Menar pott.

Se filmen om du gillar Spielberg, collegefilm och/eller klassisk skräck. 

Puss och tack för att vi fick komma, Petré event!

En reaktion på ”Galapremiär av DET!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s