Gjorde jag rätt som sa till om röklukt? 

”Asså, jag pallar inte när du luktar så mycket rök, jag är ledsen men jag måste flytta mig.” Precis så sa jag nyss på tåget när en person kom och satte sig bredvid mig i ett moln av stark fimp-rök-tobakslukt. 

Första gången faktiskt, men jag bara sa det, på impuls men ändå lugnt, vänligt och ärligt, för som astmatiker och luktkänslig så måste personen fasen få veta hur andra kan må av att tex ha platsen bredvid. Var det rätt gjort?

Eller? 

40 reaktioner på ”Gjorde jag rätt som sa till om röklukt? 

   • Eh.. sjuk på vilket sätt menar du? Brukar du säga till människor med mycket parfym eller någon som luktar svett eller någon som luktar som om den inte duschat på ett år också? Det offentliga rummet rymmer oss alla, med våra fel och brister, det är tråkigt att du når illa av att sitta vid sidan av mig.. men helt ärligt: ta er jävla självrättfärdiga uppsyn och ödsla den på människor som på riktigt vill ont i världen istället. Rökare lider nånga gånger av självhat som det är, det hjälper inte ett jävla skit att ni påpekar att en luktar illa. Och vad vill du att jag ska göra? Ställa mig på knä och be dig så hemskt mycket om ursäkt samtidigt som jag ursäktar mitt dåliga leverne för dig? Jag satt för ett tag sen bredvid en tillsynes härjade äldre dam med packning i plastkassar och en kroppsodör som gav mig kvälningar. Nästa gång ska jag fan säga ifrån alltså, verkligen.. Så att jag kan gå vidare i livet och känna mig liite bättre.. Eller vänta nu, kanske inte trots allt!

    Gilla

   • Sjuk som i migrän och astma. Så ja, sjuk. På riktigt. Inte bara att jag tycker att det luktar illa (det tycker jag inte ens att det gör!).
    Nej, jag brukar inte säga till folk, för att de allra flesta blir så himla kränkta av att höra ngt sånt här.
    Tyvärr rymmer inte det offentliga rummet oss alla. Mig rymmer det inte. För jag blir sjuk av att du röker.
    Det handlar inte om en självrättfärdig uppsyn, eller att jag tror att alla rökare är dumma i huvudet. Det handlar om att jag blir sjuk.
    Varför skulle du be om ursäkt på knä för mig?? Allt jag vill är att informera folk om att detta är ett stort problem. För många.

    Gilla

   • Som skrivet.. Jag hade en dålig dag och tog i lite mer än brukligt. Det är ju hemskt att jag orsakar dig migränanfall genom att sitta vid sidan av dig på ett tåg och.. bara finnas då antar jag som rökare, eftersom det inte är lukten du mår dåligt av (som för övrigt inte omger oss rökare särskilt länge efter avslutad cigarett.. vi egenproducerar ju trots allt inte rök dygnet runt). Personligen visar jag stor hänsyn i det offentliga rummet när jag röker och står i skamvrån eftersom jag vet att jag är en pina för många. Dagligen ser folk ner på mig trots detta och otaliga gånger händer det att folk demonstrativt flyttar sig ännu några meter och rynkar på näsan trots att jag står på ett avstånd där de omöjligen kan drabbas mer än av blotta synen. Vi VET helt enkelt att ni är många som inte samtycker av olika anledningar till vårt beroende. Och jag undrar på riktigt vad du vill att jag ska göra i en sådan situation som det här blogginlägget handlar om, om du säger ifrån? Mer än skämmas lite till.. Och oftast blir jag inte kränkt, utan enbart skamsen. Men en del jävliga dagar så blir det bara för mycket även för oss och då får du räkna med att vi fräser tillbaka med en kränkt uppsyn för att möta er självrättfärdiga..

    Gilla

  • Nu måste jag få förklara. Du skriver att: ”eftersom det inte är lukten du mår dåligt av (som för övrigt inte omger oss rökare särskilt länge efter avslutad cigarett.. vi egenproducerar ju trots allt inte rök dygnet runt).”
   Jo den håller garanterat i tex en hel bussresa på säg 30 min om ni rökt tex strax innan ni går på bussen. Det verkar som att många rökare inte förstår detta?!

   Du skriver också ”otaliga gånger händer det att folk demonstrativt flyttar sig ännu några meter och rynkar på näsan trots att jag står på ett avstånd där de omöjligen kan drabbas mer än av blotta synen.”
   Fel igen, om du SER personen så kan hen eventuellt känna och plågas av doften. Jag kan ofta känna på MÅNGA meters håll (säg 50-100m) att en rökare är i närheten – ofta utan att se denne (gissar att det beror lite på vindriktning etc, vindriktningen är dock ofta omväxlande så det spelar sällan roll om vilken sida om mig ni väljer att stå/gå). Så även om du går runt knuten etc så känner alltså många av oss doften – det känns som att många rökare inte förstår hur ”genomträngande” just rökdoft kan vara.

   Ta hand om dig och kämpa på med rökavslutandet!

   Gilla

 1. Du gjorde rätt! Jag kan med rent samvete säga jag hatar rökare som röker på gatan/balkongen och tvingar på sina ruttna livsval på MIG och MINA BARN!
  Fy fan! Hoppas verkligen hen skämdes!

  Gilla

   • Man sitter på en plats, innan någon annan anländer dit, som har rökt. Röklukten sprider sig och fastnar i luften rätt länge. Varför ska man, som inte rökt, flytta sig? Rökaren borde inte har rökt till att börja med. Man ska aldrig behöva flytta på sig, på grund av någon som vägrat sluta röka och sprider skiten i luften. Det är vidrigt samt uselt för dina lungor.

    Det är mycket trevligare att INTE RÖKA.

    Gilla

 2. Helt rätt! 💪🏼 Blir galen på alla som stinker rök eller parfym i allmänna utrymmen. Sånt man faktiskt kan undvika att lukta . Tänk på alla allergiker!

  Gilla

 3. Varför ska man alltid vara tvungen att försöka trycka till andra?! Detta är absolut ingen kommentar som kommer hjälpa vederbörande (som nog vet att han/hon luktar rök). Du som själv mått dåligt i perioder måste väl förstå att kommentarer som denna kan få personen att dras ner ytterligare. Du är faktiskt en person som är känd från tv och dina ord kan sätta sug lite extra. Tänk om alla tänkt efter innan de öppnade munnen?!

  (Precis som min kommentar till dig nu)

  Gillad av 1 person

  • Hur menar du att Kitty skulle gjort då? Suttit kvar och mått dåligt eller flyttat sig utan ett ord? Det är väl trevligare att förklara varför man plötsligt flyttar sig, det är väl mer genant för den som sitter kvar om den flyttande inte säger ett ord än om hen förklarar att hen är doftkänslig?

   Gilla

   • Ärligt talat så sade hon ju inte det på ett vänligt sätt? Nämnde inte doftkänsliga eller allergi/astma?! Jag är verkligen inte en person som tar till mig av andra lätt, men detta tyckte jag hon kunde att struntar i ett säga eller sagt på annat sätt.

    Gilla

 4. Jag tänker att en har rätt att känna precis hur en vill för den som sätter sig bredvid en på tåget, men att det är en annan sak vad en säger i det offentliga rummet.
  Ponera att en som luktar starkt av vin, mat eller bara annorlunda sätter sig bredvid, är det okej att säga något då?
  Personligen tycker jag inte heller om röklukt, men tänker att det kanske den som luktar inte heller gör, den kanske bara inte lyckas sluta göra det? Är mest ute efter att vi vet så lite om alla andra som traskar runt i samma värld, en del har psykiska sjukdomar som gör att det kan vara svårt att sluta röka, andra har astma som gör det svårt att vistas bland starka dofter, vi har alla olika förutsättningar och det är något som är viktigt att tänka på innan vi säger saker som bara utgår från en själv.

  Gilla

  • Men Kittys förklaring till varför hon flyttar sig måste ju utgå från henne själv? Det är väl bättre att hon förklarar att hon är luktkänslig (oavsett lukt) än att hon bara flyttar sig utan att säga något? Det känns väl inte bättre för den som sitter kvar?

   Gilla

 5. Varför kunde du inte flyttat dej utan att berätta varför?
  Tyckte det kändes rätt taskigt. Hade det varit jag (nu röker inte jag till vardags) så hade jag känt mej tillplattad och ledsen å det hade garanterat sänkt min dag.
  Onödigt.

  Gillad av 1 person

  • Jag tycker att det hade kunnat sagts på ett bättre sätt, med betoning på att det var en själv som hade problem med att vara överkänslig, men att uppenbart flytta och byta plats när någon annan sätter sig, utan förklaring, hade jag nog upplevt som mer genant.

   Gilla

 6. Man kan väl flytta på sig utan att behöva förklara varför för en vilt främmande människa. Som man antagligen aldrig sitter bredvid på ett tåg igen.
  Jag brukar gå till bistrovagnen och sätta mig om det skulle vara ”nåt”

  Gilla

 7. Så bra sagt. Ärligt och rakt utan att vara dömande.
  Jag är superkändlig mot röklukt. Tycker verkligen det luktar illa. Jag ska oxå. Örja säga till när jag helt plötsligt byter plats på bussen.

  Gilla

 8. Man kan ju bara flytta på sig. Vad ska rökare göra liksom? Stanna hemma resten av livet? Jag förstår att det kan vara jobbigt med dofter men idag är det verkligen socialt accepterat att prata hur som helst om rökare (OBS! Nu menar jag inte Kitty). Det är helt lugnt att kalla dem allt möjligt. Ironiskt nog ”mys-eldar” folk gärna i sina kakelugnar vilket också sprider skadliga partiklar som dödar andra.

  Gilla

 9. Oj, där gjorde du någon riktigt ledsen tror jag, jag fick också lite ont i magen av det du sa och kommentarerna här ovan! Jag kan bara tänka mig hur ledsen och nerryckt jag hade känt mig om någon sagt så till mig, jag är själv rökare och har så lätt för att känna mig fel och värdelös i vardagen, jag hade blivit helt knäckt!

  Gilla

 10. Jag mår riktigt dåligt av cigarettlukt och tillhör den skaran som säger till folk att gå undan när de röker i närheten av mig. Jag tycker att du gjorde rätt som sa till om varför du flyttade på dig.

  Gilla

  • Vilka är ”alla”? Själv kan jag inte åka buss ofta pga att jag inte tål all rökdoft, har ofta fått gå av och ta nästa buss pga för mkt rökdoft – så nej, kollektivtrafiken är inte för alla, jag känner mig knappast välkommen – omöjlig ekvation. Cykel och bil finns för mig tack o lov.

   Gilla

 11. Här håller jag helt och hållet med LD. Totalt onödigt och okänsligt av dig att uppge anledningen till att du bytte plats. Varför skulle det vara bättre att säga till personen av vilken anledning man byter plats? Det är så icke-konstruktivt att säga till i det här fallet. Personen kommer ju knappast sluta röka eller kunna ändra på sin lukt till nästa gång. Jag är också förvånad att du av alla människor fann detta okej, har uppfattat dig som en känslig och inkännande person som inte vill såra en fluga.

  Gilla

 12. Jag tycker du gjorde helt rätt.
  Jag är precis som du extremt luktkänslig, och vet att hade jag suttit kvar bredvid den där personen hade jag fått flera dagar förstörda av migrän.
  Varför ska jag stå ut, och behöva bli sjuk, bara för att någon väljer att röka?? Helt obegripligt att tvinga på mig den stanken och pinan.

  Gilla

 13. Helt ok flytta på sig, men måste man verkligen säga varför? Jorden snurrar inte runt dig. Om personen undrat varför du flyttade så hade det väl inte varit hela världen. Den personen hade glömt episoden ganska snabbt. Din kommentar däremot lär den minnas länge…

  Gilla

 14. Jag tänker att man kan utgå från sig själv. Hur skulle jag känna/tänka i samma situation om jag var personen jag tilltalade? Är min upplsyning något som personen kan göra något åt/sluta med eller bör be om ursäkt för? Är anledningen till att jag berättar detta viktigt för mitt eller personens bästa? Jag har varit med om att människor bytt plats på bussen/tåget. Kanske de tyckte jag var äcklig eller på annat sätt ovärdig deras sällskap eller så bara ville de sitta själv/i annan riktning/ närmare toan etc men jag har iaf sluppit leva med att de sagt det åt mig i ansiktet inför åskådare.

  Gilla

 15. Ping: Var jag rabiat mot rökaren? - Allergia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s