Gjorde jag rätt som sa till om röklukt? 

”Asså, jag pallar inte när du luktar så mycket rök, jag är ledsen men jag måste flytta mig.” Precis så sa jag nyss på tåget när en person kom och satte sig bredvid mig i ett moln av stark fimp-rök-tobakslukt. 

Första gången faktiskt, men jag bara sa det, på impuls men ändå lugnt, vänligt och ärligt, för som astmatiker och luktkänslig så måste personen fasen få veta hur andra kan må av att tex ha platsen bredvid. Var det rätt gjort?

Eller? 

18 reaktioner på ”Gjorde jag rätt som sa till om röklukt? 

 1. Du gjorde rätt! Jag kan med rent samvete säga jag hatar rökare som röker på gatan/balkongen och tvingar på sina ruttna livsval på MIG och MINA BARN!
  Fy fan! Hoppas verkligen hen skämdes!

  Gilla

 2. Helt rätt! 💪🏼 Blir galen på alla som stinker rök eller parfym i allmänna utrymmen. Sånt man faktiskt kan undvika att lukta . Tänk på alla allergiker!

  Gilla

 3. Varför ska man alltid vara tvungen att försöka trycka till andra?! Detta är absolut ingen kommentar som kommer hjälpa vederbörande (som nog vet att han/hon luktar rök). Du som själv mått dåligt i perioder måste väl förstå att kommentarer som denna kan få personen att dras ner ytterligare. Du är faktiskt en person som är känd från tv och dina ord kan sätta sug lite extra. Tänk om alla tänkt efter innan de öppnade munnen?!

  (Precis som min kommentar till dig nu)

  Gilla

  • Hur menar du att Kitty skulle gjort då? Suttit kvar och mått dåligt eller flyttat sig utan ett ord? Det är väl trevligare att förklara varför man plötsligt flyttar sig, det är väl mer genant för den som sitter kvar om den flyttande inte säger ett ord än om hen förklarar att hen är doftkänslig?

   Gilla

   • Ärligt talat så sade hon ju inte det på ett vänligt sätt? Nämnde inte doftkänsliga eller allergi/astma?! Jag är verkligen inte en person som tar till mig av andra lätt, men detta tyckte jag hon kunde att struntar i ett säga eller sagt på annat sätt.

    Gilla

 4. Jag tänker att en har rätt att känna precis hur en vill för den som sätter sig bredvid en på tåget, men att det är en annan sak vad en säger i det offentliga rummet.
  Ponera att en som luktar starkt av vin, mat eller bara annorlunda sätter sig bredvid, är det okej att säga något då?
  Personligen tycker jag inte heller om röklukt, men tänker att det kanske den som luktar inte heller gör, den kanske bara inte lyckas sluta göra det? Är mest ute efter att vi vet så lite om alla andra som traskar runt i samma värld, en del har psykiska sjukdomar som gör att det kan vara svårt att sluta röka, andra har astma som gör det svårt att vistas bland starka dofter, vi har alla olika förutsättningar och det är något som är viktigt att tänka på innan vi säger saker som bara utgår från en själv.

  Gilla

  • Men Kittys förklaring till varför hon flyttar sig måste ju utgå från henne själv? Det är väl bättre att hon förklarar att hon är luktkänslig (oavsett lukt) än att hon bara flyttar sig utan att säga något? Det känns väl inte bättre för den som sitter kvar?

   Gilla

   • Absolut att det utgår från henne själv, jag menar bara detta med att säga det till den andra. Det tänker jag var onödigt, och om jag hade varit den personen hade jag känt mig ledsen och skamsen.

    Gilla

 5. Varför kunde du inte flyttat dej utan att berätta varför?
  Tyckte det kändes rätt taskigt. Hade det varit jag (nu röker inte jag till vardags) så hade jag känt mej tillplattad och ledsen å det hade garanterat sänkt min dag.
  Onödigt.

  Gilla

  • Jag tycker att det hade kunnat sagts på ett bättre sätt, med betoning på att det var en själv som hade problem med att vara överkänslig, men att uppenbart flytta och byta plats när någon annan sätter sig, utan förklaring, hade jag nog upplevt som mer genant.

   Gilla

 6. Man kan väl flytta på sig utan att behöva förklara varför för en vilt främmande människa. Som man antagligen aldrig sitter bredvid på ett tåg igen.
  Jag brukar gå till bistrovagnen och sätta mig om det skulle vara ”nåt”

  Gilla

 7. Så bra sagt. Ärligt och rakt utan att vara dömande.
  Jag är superkändlig mot röklukt. Tycker verkligen det luktar illa. Jag ska oxå. Örja säga till när jag helt plötsligt byter plats på bussen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s