PK-hipster-experiment med barn.

Jag har skrivit ett svar på Aftonbladet.se till den här debattexten, länk mellanbilderns medan: (båda bilderna är oklickbara skärmdumpar.)Jag vill gärna veta vad du tycker. Vill och hinner du så ta del av mitt svar.

 HÄR läser du! 

 

17 reaktioner på ”PK-hipster-experiment med barn.

 1. Klär man små grabbar i klänning är det för att känna sig hipster-genus-pk rejäl-redig. Min son, obs han, har alltid varit grabbig, bilar, fotboll etc, men också medkännande, han är den första att trösta lillasyster om hon har slagit sig. Dottern, obs hon, är lugnare men hon kan också busa och springa där det är tillåtet (företrädesvis utomhus). En tvåårig pojke i klänning har ingen susning, han skulle säkert lika gärna ha batmandräkt på sig. I den åldern bryr de sig inte, så visst är det för genushenföräldrarnas skull. Apropå hen, passa på att kolla om barnet är han eller hon innan blöjåldern är över, vanligtvis vid 18-24 månader. På samma vis som vi är mamma och pappa och stolta över det. Så jag håller med, sluta experimentera med barnen, papporna och männen får väl gärna ha klänning på sig, men barnen måste försvaras.

  Gilla

  • Håller så med dig Ewa.
   Hur kommer det sig att du känner dig så förminskad som flicka Kitty?
   Jag är tjej, har alltid gillat att vara tjej. Har aldrig känt mig mindre värd.
   Ja ni experimenterar med era barns mående som insats.Ni gör deras liv svårt.
   Och ”medförälder”???? Är det fel att vara pappa också?

   Gilla

   • Men det handlar ju inte om att känna sig förminskad som flicka, det handlar om att vi lever i ett patriarkalt samhälle. Lägre lön, färre kvinnliga chefer trots fler kvinnor med högre utbildning. Ojämt uttag av föräldraledighet, han och liknande vilket i längden påverkar till exempel pensionen. Det handlar ju inte om att det känns snett utan det är snett! Kitty förtydligar ju dessutom att det handlar om att erbjuda barnen fler möjligheter än två. Det handlar inte om att det ena är bättre än det andra men om vi som föräldrar gör valet så har vi också gjort prioriteringen. Varför blir barns liv svårare av att de har möjligheten att bära vilken typ av kläder de vill eller leka med vilka leksaker de vill? Sen sitter ju inte hon och han eller för den delen hen i könsorganet utan i hur vi identifierar oss ( mer en kommentar till ovanstående).

    Gillad av 1 person

  • Fast det är väl ändå väldigt olika? Ett av mina barn har sedan ca 1,5 års ålder vara väldigt bestämd med vad hon vill ha på sig.

   Gilla

 2. Min tanke efter både vissa kommentarer här och Lailas text är mest vaddå ”tvinga på”? Jag tycker det är jätteviktigt att barnen får vara just barn och inte ett kön. Att de får hitta sin egen stil och identitet. Mina barn (som är flickor om det nu är viktigt) har åkt till förskolan i både batmandräkt och prinsessiga lackskor, dinosauriepyjamas och tyllkjol. Vad tusan spelar det för roll?

  Gilla

 3. Toppen av dig, Kitty! Begränsar en verkligen sina barn genom att redan från födseln ge dem alla alternativ och ge dem möjligheten att utforska alla delar av sin personlighet? Nej, jag tror att det är tvärtom. För att svara på tidigare kommentar, nej ett barn i tvåårsåldern bryr sig kanske inte jättemycket om vad hen har på sig. Men senare kanske hen gör det. Då måste det vara väldigt skönt att inte känna sig dömd av sin omgivning.

  Det handlar inte om att inte få känna sig och klä sig stereotypt tjejigt eller eller pojkigt, som många verkar tro och tycka. Ja, kvinnor och män är olika biologiskt sett, MEN färger och stil på kläder och leksaker har ingenting med det att göra. Det är bara samhället som kommit på (och när vi ändå är här så kan vi passa på att påpeka det faktum att det inte är alls lika farligt för en tjej att röra sig över den stereotypa gränsen som det är för en kille). Jag har svårt att tro att en pojke skulle bli förvirrad om han hade rosa klänningar i garderoben som han fick ha på sig då och då.

  Jag förstår inte vad i begreppet pk som är så skrämmande för så många människor. Det verkar nästan vara farligare att vara pk än rasist.

  Gillad av 1 person

 4. Kitty, du kan väk blocka ”Ewa”? Hen är ju bara här för att trolla, och härjar runt även i andra bloggar. Cissi har blockat hen (”Ewa” har skrivit med olika pseudonymer där, men från samma IP-nummer).

  Gilla

  • Snacka troll, vad ** vet du om IP nr. Det finns vissa som håller med mig, som alltid i diskussioner finns det olika åsikter, inget fel eller rätt. Så är det när vi människor fungerar och tycker olika. Jag gillar olika.

   Gilla

  • Dessutom tror jag att Kitty är en free spirit som hyllar det fria ordet precis som jag gör. Vad får vi för samhälle om vi inte får uttrycka åsikter?

   Gilla

 5. Håller helt med dig Kitty! De inövade könsrollerna skadar mer än nåt annat. Machokulturen leder bl.a. till att killar o män ej vågar prata känskor o psykisk ohälsa, som dessvärre leder fram till stort antal självmord osv.
  Skadligt när inte normkritik utövas.

  Gilla

 6. Vilket skitsnack rent ut sagt, Linn. Tycker du på riktigt att alla män och killar är lika?
  Du känner uppenbarligen inte dom killar och män som jag känner.
  Menar du att killar i klänning inte tar livet av sig?
  Sluta tramsa. Ta på er vad ni vill men sluta experimentera med era stackars barn.

  Gilla

  • Litet pk-kritik och common sense här tror jag är bäst. min son är grabbig och min dotter är flickig, så låt dem. Problem på det?

   Gilla

 7. Det handlar väl om att presentera möjligheter och alternativ, inte tvinga in barnen i könsneutrala kläder ELLER flick/pojkkodade. Jag vet inte om jag är någon pk-förälder, men jag bejakade min flickas prinsessfas när hon hade den, istället för att säga nåt om att rosa är fult och prinsessor är ”tråkiga”. Prinsessor var flera när min flicka lekte, inte passiva våp som väntade på en prins.
  Min pojke gillar att leka med sina riddare mer än att leka prinsessa, men jag har köpt riddare som är tjejer till honom för att åtminstone försöka visa på alternativ. Jag stoppar inte honom när han leker krig med sina pinnar (usch och fy kanske någon tänker nu), men jag stoppar inte heller honom när han leker med dockor. Kommenterar inte heller det ena eller det andra, utan låter mina barn vara när de är inne i sina lekar. Jag vill inte lägga in mina feministiska värderingar i precis allt, utan tänker att de lär sig mycket av att se oss vuxna agera. I min familj bryter vi några typiska könsmönster genom ett matlagande och städande pappa, tex.
  Tycker detta är klurigt men min magkänsla säger mig att aldrig låta andra föräldrar få dåligt samvete för att de inte är pk nog, min förhoppning är att alla föräldrar anstränger sig för att fostra vettiga och kärleksfulla barn oavsett vilka kläder de har på sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s