Kittys utmaning till RFSU. Blygden ska DÖÖÖÖÖÖÖ!!

Hej! Jag har en uppgift till RFSU. En viktig en som kräver akut handlande. Jag återkommer till den strax.

Jag älskar vad RFSU har gjort i vårt språk! 

”Mödomshinna” har blivit ”slidkrans”, ganska så naturligt iom att mödom har med skam och skuld att göra och att hinna insinuerar att det skulle finnas ett ”lock” som något eller någon ska spräcka, när det egentligen handlar om en krans av slemhinneveck en liten bit in i slidan. Slidkrans it is. 

Sen har vi ”Snippa”!

Genom att uppfinna ordet snippa har vi fått ett neutralt, oladdat, ”normalt” ordför det kvinnliga könet som kan användas om både barn och vuxna. Jag använder det jämt. Även innan jag fick barn. Tänk bara skillnaden mellan min och mina ungars uppväxt. 

Jag hade inget ord! Min brorsa hade ett. Såklart. Snopp hit och snopp dit. Vi andra, med snippa fick fyra vägar att gå:

 1. Ett påhittat nonsens-ord. Hemgjort. Gjorde det ont i ”fussen”, ”bässis” eller vad det nu kunde heta var det ingen idé att säga till dagmamma eller annan personal. Ingen hade nämligen någon chans att veta vad du pratade om.
 2. Ett ord som betyder nåt helt annat. ”Dosan”, ”musen”, ja, det finns hundratals. Som om vårt kön inte är viktigt nog för ett eget ord. ”Jag vet, vi börjar kalla snoppen för ”kannan”, sa ingen nånsin.
 3. Funktionsord. I denna gravt missvisande kategori hamnade jag som barn. Mamma lärde mig nämligen att mitt kön hette ”kissestjärten”. Det var ju lite sant, det kom kiss, det var i närheten av en stjärt, men nån jäkla ”kissestjärt”, ”framstjärt” eller bara ”kiss” är inte en snippa! Varken stjärt eller bara för kiss. 
 4. Inget ord alls. ”Där nere” och liknande uttryck är nånslags anti-ord som ytterligare förstärker att kvinnans kön är direkt onämnbart. Egentligen tycker jag att ord som ”underlivet” passar in här med, det vi säger är ju totalt subtila UNDER och sen LIVET. Det där som finns där nånstans, nedanför livet, dvs midjan, på kvinnan. ”Springan” vet jag inte var jag ska placera, men iom att det inte stämmer, det är ingen springa, inte heller tex ett gapande ”hål”, en inbuktning, öht är en snippa ingen avsaknad av nåt, det finns ju liksom saker där, hud och vävnad, nerver, massor av viktiga strukturer, även på utsidan. Så kanske är ord som springan nån typ av egen kategori som borde heta ”förnekelseord” eller ”tomrumsord”. Ett hål avsett för något att fyllas med. Vi vet vad som avses.

Vilken väg en än valde stod vissa saker klart. 

 1. Vi pratar inte om snippan.
 2. Vi pratar inte om snippan.
 3. Det finns inget ord, alltså måste det vara oviktigt, onödigt, pinsamt, fult, äckligt, genant, konstigt, udda etc. Onämnbart helt enkelt. 
 4. Rent praktiskt var det ju också katastrofalt. Hur skulle vi kunna prata om nåt vi inte hade ord på? Aj, det kliar i min … ?!
 5. Den kvinnliga könsrollen är ju redan underordnad mannens. Vi tycker redan vi är konstiga och äckliga, vi vet knappt hur vi ser ut eller funkar ”där nere” och hur fasen ska vi kunna ta makt över, lära känna och liksom ta tillbaks våra kroppar, kön, vårt värde, vår sexualitet, vår plats i samhället som jämställd allmänt dugande personer när vi INTE ENS HAR ETT ORD?!

Detta förklarar varför jag tycker det är genialiskt och fasen revolutionerande att vi nu mer har ordet SNIPPA. Och att mina ungar och deras kompisar aldrig kommer behövs uppleva vad vi upplevde, varken hemma, på förskolan, i skolan, vården eller mellan varann. Hurra RFSU! 

Men som sagt, jag har en ny uppgift. Och den kommer här:

Vi måste ha nya namn för ”blygdläppar”, ”blygdben” och allt annat som har det förlegade skitordet ”blygd” i sig. Det känns så OERHÖRT OMODERNT att fortsätta använda ord med innebörd av skam, blygsel och skuld kring våra kön. 

Så kom igen RFSU! Detta är min utmaning!

Du som läser detta kan ju vara med och hjälpa RFSU på traven, vilket är ditt förslag?

Ska det vara så enkelt som ”snippläpp”? Det låter lite fult, men det är mest ”läpp” jag inte gillar och det kanske är dumt att ta bort den delen av ordet som är ok? Vad tycker du? Tankar? Förslag? Även på min insta diskuteras det lite nu. Kram!
Massa kramar och tack! Kitty.

  7 reaktioner på ”Kittys utmaning till RFSU. Blygden ska DÖÖÖÖÖÖÖ!!

  1. Tänk att mannens motsvarighet är ”förhud”. Så fantastiskt neutralt. Det är liksom höljet för att skydda det ömtåliga. Vårat hölje heter idag ”yttre blygdläppar”. Det är ju för jävligt egenligen. Har inte tänkt på detta tidigare. Slidhölje? Det är knepigt för vi har ju idag inre och yttre. Och de finns två av varje.. yttre slidhölje? Slemhinneflikar? Det kan inte fortsätta heta blygdläppar i alla fall.

   Gilla

   • Ja det är ju sjukt irriterande!? Varför kan det inte heta förhud på tjejer med förresten?

    Blygdläpp låter samtidigt både högtidligt, oklart, skamfyllt samt väldigt löjligt (läppar liksom? som uppgjort för dumma skämt) bara tänk om förhud hade haft samma konnotationer istället för att vara så ofarligt neutralt? Blygdstrut, ollonkappa, ollonstrut kanske…? 😁

    Gilla

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s